Теорията на всичко присъства в мечтите на всеки учен.  Ако

...
Теорията на всичко присъства в мечтите на всеки учен.  Ако
Коментари Харесай

Теория на всичко

Теорията на всичко участва в фантазиите на всеки академик.  Ако в миналото бъде разкрита, тя ще разказва механизмите на вселената до най-малкия подробност и ще промени цялостното ни схващане за природата. Ще разберем и какво е тъмната материя, за какво времето се движи  само в една посока и по какъв начин работи гравитацията.  Както Стивън Хокинг е споделил, това ще бъде „ окончателният успех на човешкия разсъдък – ще имаме познанието на Господ ”.

Въпреки десетилетията положени старания, напредъкът е доста муден. Много физици са се посветили в създаването на теории за „ квантовата гравитация ”,  които сплотяват квантовата механика с основите на относителността – причина за доктрина на всичко. Има доста теории и всяка една от тях преглежда разнообразни елементи от казуса. Представяме ви седем от водещите теории до в този момент.

Теория на струните

Това е може би най-известната доктрина на всичко, както и най-изучаваната. Тя допуска, че съставните частици, които познаваме в действителност не са частици, а дребни струни, които „ наподобяват ” като частици през микроскопите, тъй като са прекомерно дребни.

Изчисленията на струнната доктрина се базират на спомагателни измерения, които хората не могат да изпитат непосредствено.

Тези догатки са радикални, само че доста теоретици намират струнния метод за грациозен и оферират разнообразни вариации на основата, на които наподобява вземат решение някои от космологичните гатанки. Въпреки всичко има две трудности, които би трябвало да бъдат преодолени.

Първо, струнните теоретици не съумяват да създадат нови прогнози, които да бъдат тествани и струнната доктрина на този стадий си остава просто доктрина.

Второ, има прекомерно доста разновидности на теорията и всеки един от тях може да се окаже правилен. За да избегнат това, някои физици оферират М-теория, която сплотява в себе си доста от вариациите на струнната доктрина. Но и тук пораждат някои проблеми. Взавимост по какъв начин ще я разгледате, М-теорията може да опише всяка от 10 500 вселени. Според някои физици това е доказателство за съществуването на голям брой вселени, само че други считат, че това е следващото нещо, което не може да бъде тествано.

Повече за доктрина на струните можете да прочетете в тази публикация.

Затворена квантова гравитация

Въпреки, че не е по този начин известна, тази доктрина е единственият действителен противник на струнната доктрина досега.

Основната концепция зад теорията е, че пространството  не е непрестанно както си мислим, а е раздрано на по-малки отсеци с дължина 10 -35   метра. Те са свързани между тях и образуват пространството, което познаваме. Когато тези връзки сред тях се усучат на възли и се преплетат, образуват обикновените съставни частици.

ЗКГ теорията прави няколко предвиждания с действителни резултати и хвърля малко светлина върху зараждането на вселената. Нейните поддръжници обаче, към момента не съумяват да включат и гравитацията в теориите си. И тук, както и при струнната доктрина, има дефицит на действителни пробни проби.

Теория на динамичните триангулации

Тя много наподобява на теорията на затворената квантова гравитация. И тук се приема, че пространството е формирано от дребни „ градивни блокове ”, само че този път са четириизмерни сектори, наречени пентахорони.

Тези пентахорони построяват огромната галактика, която е формирана от три пространствени измерения и едно времево. Всичко до тук е отлично, само че има един значителен минус – теорията не може да изясни съществуването на материята.
[smartads]

Квантова гравитация на Айнщайн

Идеята е препоръчана от Мартин Рутер от университета в Майнц, Германия и залага на нещо напълно друго.

Част от казуса с обединяването на гравитацията и квантовата механика се корени в това, което се случва с гравитацията при по-малки мащаби. Колко по-близо са два обекта един до различен, толкоз по-силно е гравитационното привличане сред тях, само че гравитацията работи и независимо, което при доста дребна отдалеченост поражда противоположна мощ. Според общоприетите теории, силата тогава би трябвало да стане извънредно мощна – това значи, че има нещо сбъркано в тях.

Рутер е разкрил метод да сътвори „ закрепена точка ” – отдалеченост, при която гравитацията стопира да се усилва.

Квантова диаграма

Всички теории до в този момент се базират на това, че пространството и времето съществуват и от там се пробват да построят остатъка от вселената. Идеята на Фотини Маркополу от института по теоретична физика във Ватерло, Онтарио, е да се отстранен съществуващите пространство и време.

Според Маркополу, когато се е образувала вселената не е имало пространство като това, което познаваме през днешния ден. Вместо него е имало единствено нереална мрежа от пресечни точки. Много скоро по-късно мрежата се разпаднала и някои от пресечните точки се разпаднали, което довело до основаването на огромната галактика, която преглеждаме през днешния ден.

Вътрешна релативност

Разработена от Олаф Дрейер от Технологичния институт в Масачузец,теорията на вътрешната релативност се пробва да изясни по какъв начин относителността може да се приложи в квантовия сват.

Всяка парченце във вселената има стойност „ спин ”, която може да се прегледа като това, което се случва с частицата до момента в който тя се върти. Моделът на Дрейер предлага система от спинове, които съществуват без значение от материята и са разпръснати случайно. Когато системата доближи сериозна температура, спиновете се подреждат и образуват избрана скица.

Никой, който живее в самата система, не може да види спиновете.  Ние виждаме единствено крайният резултат от тях, което са пространството и материята. От модела си, Олаф съумява да извлече и нютоновата гравитация.

Е8

През 2007г. физикът и сърфист Гарет Лизи става прочут с допустима доктрина на всичко.

Всичко потегля от полемика за Е8 – комплициран осем измерен математически модел с 248 точки. Лизи посочил, че разнообразни съществени съставни частици и сили, познати на физиците, могат да се разположат върху точките на модела и взаимоотношенията посред им се получават естествено.

Някои физици мощно подлагат на критика  теорията, само че други я приветстват. В края на 2008г. на Лизи е дадена зелена светлина, с цел да продължи работата си по Е8.

Източник: newscientist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР